D A N A N G

VIETNAM

Danang har også sitt lokale øl, Larue. Øl på vietnamesisk er ikke langt unna det engelske beer, som vi ser. Da Nang, i to ord på vietnamesisk, var en liten landsby i skyggen av Hoi An. Men da båtene ble større og gikk dypere i vannet, ble havna i Hoi An for grunn. Det ble da bestemt at Da Nang skulle bli den nye hovedhavna i det sentrale Vietnam.

Mitt første Sushi-måltid i Vietnam. Ser at en av mine venner på FB prøver å spre mark i sushien. Jeg er ikke av den oppfatning at livet skal leves på bare fårikål.

Jeg kan tenke meg at besøkende i Danang husker akkurat denne brua, the Dragon Bridge, et mektig skue der den krysser Han River.

En snedig konstruksjon som i tillegg til å være dekorativ,

selvsagt har som formål å holde brua oppe.

Brua er 666 meter lang, og som en ser er det tre filer i hver retning.

Den ble åpnet for trafikk i mars 2013, i følge wikipedia.

Chuc Mung Nam Moi, "godt nyttår" på vietnamesisk. Og noe godt kom det da ut av de vestlige misjonærers arroganse i forhold til andre religioners verdi. De innførte det latinske alfabetet på 1600-tallet. Fra før var vietnamesisk basert på kinesiske skrifttegn. Absolutt ikke tilgjengelig for alle. Men først på 1900-tallet så man verdien av dette forenklede skriftspråket og utviklet det til det er blitt i dag. Fullt lesbart for oss, ikke minst en lettelse om du bruker kart og skal finne fram etter gatenavn.

Nyttår er som muslimenes Id og vår julefeiring. Hele landet er pyntet til fest, som gjerne varer så lenge skolene har ferie, i to uker. For oss turister er det også en opplevelse å se et pyntet land. Selv om det meste er stengt disse to ukene, er restauranter og turistmål selvsagt åpne.

Selv fiskerne hadde tatt seg noen dager fri!

Ikke alle hus var pyntet.

Geitas år startet 19. februar 2015 og avsluttes 7. februar 2016. Det sies at Buddha inviterte alle dyrene til å feire nyttår med ham. Av en eller annen grunn, som kun dyrene vet om, møtte bare 12 opp. De ankom i denne rekkefølgen: Rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, geit, ape, hane, hund og gris. Og som en skjønner, følger årene etter hverandre på samme måte den dag i dag. Det litt pussige, synes jeg, er at det å bli født i dragens år er det gjeveste. Det eneste som ikke kan kalles et dyr av disse. Om en tenker seg Kina og Vietnam, som i alle fall følger disse reglene, er det nok ganske så hektisk aktivitet noen måneder før og et par måneder inn i dragens år. Når det gjelder nyttår, følges månekalenderen, men hvert fjerde år plusser de på en hel måned for å kompensere for de ca 30 dagene som blir borte sammenlignet med våre "solår".

Storesøster henter lillesøster, noe den minste så ut til ikke å like i særlig stor grad

Nyttårstreet er en "lemon"-busk som pyntes og står inne i hvert eneste hus så langt jeg kunne se. Det skal ikke forundre meg om denne skikken er betydelig eldre enn vår trang til å dra inn et av skogens trær i slutten av desember.

Og da kan en kanskje forstå hvor tyskerne hentet idéen til juletreet fra?

Karaoke er en asiatisk oppfinnelse, og har funnet sin form i Vietnam også.

Selv er jeg slett ingen tilhenger av denne formen for underholdning. Det er da heller ingen umulighet å finne seg karaokefrie serveringssteder. Jeg har vel nærmest det samme motto som Storm P´s plakat i et restaurantvindu: "Ingen musikk. Alle dager."

Når en spiser, vel å merke.

Food massage regner jeg med er den nye måten å mørne kjøtt på før det blir spist av sultne turister og innfødte. Ganske så smart i et land der du ikke kan henge biffen lenger enn et øyeblikk om du skal ta hensyn til 40 grad-døgn som er tommelfingerregelen rundt polarsirkelen..

Nyttår er sikkert like mye ungenes fest i Vietnam som jula er for samme aldersgruppe i Norge.

Blide jenter i all sin stas. Dette var før de oppdaget fotografen.

Det er flott å se glade unger i finstasen.

Rett under Dragon Bridge hadde de laget Vietnam som et gedigent blomsterbed.

Ho Chi Minh City (Saigon), Da Nang i midten og Ha Noi helt i nord. Litt av et skue.

Selvsagt er det mange som utnytter kjøpelysten blant foreldre og barn.

Akkurt som i land med større kjøpekraft enn i Vietnam.

Lonely Planet mener at Da Nang er en kjedelig by, men at du kan sette av en dag om du vil. Og jeg fulgte rådet, og fikk med meg en flott kveld med vakkert belyste gater og bruer.

De fleste av dekorasjonene er sponset, denne av et "høyfjellshotell" tydeligvis.

De aller fleste byer er vakrest etter solnedgang.

I likhet med fotografen og forfatteren av denne hjemmesiden.

Det er ikke mange meterne ned til havet fra Da Nang.

I motsatt retning av dette bildet, forøvrig.

Denne byporten rives nok etter to uker.

Jeg tror Aass bryggeri i Drammen ville hatt problemer med norsk lovgivning om de skulle gjort noe lignende i sin hjemby. Larue Bryggeri i Da Nang-regionen derimot, reklamerer stort for sine produkter.

Men det mest imponerende skue er selvsagt Dragon bridge. 

Og den er visstnok opplyst på denne måten hele året.

Da Nang